Underskottsmyten

Oavsett vilken utmaning vi står inför – att stärka sjukvården, skapa nya jobb eller förhindra en klimatapokalyps – uppstår oundvikligen samma fråga: hur ska vi betala för det? I Underskottsmyten, som Katalys ger ut tillsammans med Verbal förlag, visar Stephanie Kelton att den frågan är missriktad.

Allt vi har fått lära oss om pengarnas och de statliga utgifternas roll i ekonomin är enligt Kelton fel. I synnerhet tron att underskott äventyrar vårt långsiktiga välstånd. Med hjälp av den moderna penningteorin (MMT) presenterar hon en radikalt annorlunda syn på hur vi kan maximera samhällets potential. Snarare än hur vi ska betala uppmanar Kelton oss att fråga: hur använder vi våra resurser, och vilka underskott har faktiskt betydelse?

Stephanie Kelton är professor i nationalekonomi vid Stone Brook University och har varit chefsekonom i den amerikanska senatens budget­kommitté. Hon är den ledande tänkaren och mest kända förespråkaren för modern penningteori (MMT) – en av de viktigaste idéerna inom nationalekonomin på årtionden. Här erbjuder hon en radikalt annorlunda och djärv vision för hur vi kan bygga ett rättvist och välmående samhälle. Beställ boken HÄR.

Naomi Klein: ”Stephanie Kelton är en oundgänglig källa till moralisk klarsyn … de sanningar hon lär oss om pengar, skuld och underskott ger oss verktygen vi så desperat behöver för att bygga en trygg framtid åt alla.”


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy